CATIA V5-6R2018
نرم افزار کتیا یک نرم افزار تجاری CAD/CAM/CAE است که توسط شرکت فرانسوی Dassault Systèmes (معرفی شرکت داسو سیستمز) توسعه یافت و توسط شرکت IBM به بازار جهانی عرضه شد. نرم افزار کتیا در زبان برنامه نویسی ++C نوشته شده و سنگ بنای مدیریت چرخه تولید (PLM: Product Lifecycle Management) شرکت داسو محسوب می شود.این نرم افزار مخفف عبارت زیر میباشد:
CATIA: Computer Aided Three-dimensional Interactive Application
که به مفهوم طراحی متقابل سه بعدی به کمک کامپیوتر میباشد که این عبارت در حقیقن بیان کننده این موضوع می باشد که در نرم افزار کتیا وقتی یک مدل یا مجموعه در حال طراحی میباشد که از چند محیط کاری نرم افزار برای طراحی استفاده شده هر تغییری که روی پروژه در هر محیطی صورت پذیرد این تغییر بر روی کل محیط ها اعمال خواهد شد.
تاریخچه نرم افزار کتیا
در سال 1969 شرکتی با نام Dassault در فرانسـه دستگاهي بنام CATI برای نقشه کشی دوبُعدی و ماشینکاری با کمک کامپیوتر پایه گذاری نمود و در سال 1975 این محصول به محیط سه بُعدی گسترش پیدا کرد و در آن زمان با انجام پروژه ساخت مدل تونل باد برای یک شرکت هواپیماسازی که بطور معمول 6 ماه زمان نیاز داشت،در طی 4 هفته به نتیجه رساند.با این عمل تحولی در دنیای طراحی،ساخت و تولید ایجاد کرد.
در سال 1981 بطور عمومی نام آن به CATIA تبدیل شد و در ژوئن همان سال شرکت I.B.M. نیز این شرکت را بهمراه نرم افزارش بین نرم افزارهای امریکائی و ژاپنی،برای توسعه،گسترش،خدمت رسانی و کسب درآمد در سراسر جهان برگزید.ویرایش 4 کتیا در سال 1994 به بازار ارائه شد که بعلت حجم زیاد برنامه،تنها بر روی Work Station ها قابل اجراء بود که هزینه بالایی داشت.در سال 1997 شرکت داسو سیستمر برای کاربران سطح پائین نرم افزار SolidWorks را با قیمتی پائین تر به بازار عرضه کرد.
در سال 1999 شرکت داسو سیستمز CATIA V5 با قابلیتی کاملا گسترده تر نسبت به CATIA V4 را به بازار جهانی ارائه کرد که تحت ویندوز مي باشد.نگارش 5 آن بحدی پر قدرت بود که حتی کاربران نگارشهای قبل را متحیر ساخت. نگارش 5 نه تنها امکانات گستردة 4 را حفظ کرده بود بلکه اصلی ترین مشکلی که کاربران نگارش 4 داشتند،یعنی کاربری سخت آن را نیز برطرف کرده بود.کتیا ویرایش 5 ( CATIA V.5 ) یکپارچگی مناسب و قدرتمندی بین منابع انسانی و ابزارها و روشها و منابع های طراحی، مهندسی و ساخت در یک فرآیند کامل را ایجاد میکند.
تواناییهای نرم افزار کتیا
نرم افزار کتیا نرم افزاری قوی برای طراحی به کمک کامپیوتر( CAD )،مهندسی ( تحلیل ) به کمک کامپیوتر ( CAE ) و ساخت به کمک کامپیوتر ( CAM ) از سیستمهای مطرح روز دنیا در صنایع هوافضا( هواپیما سازی )،دریائی،عمران(ساختمانی)، خودرو سازی،طراحی سازه،ادوارات صنعتی،کارخانجات لوازم خانگی و… که از این نرم افزار در پرسه های طراحی صنعتی خود استفاده می کنند.از نتایج استفاده این نرم افزار میتوان کاهش زمان طراحی،کاهش خطا در طراحی،بهینه کردن طرح کاهش زمان تولید،افزایش کیفیت محصول و افزایش سود دهی را نام برد.
در زیر به برخی از قابلیتهای این نرم افزار اشاره شده است:
طراحی و مدل سازی سطوح و قطعات پیچیده، شرکتهای هواپیماسازی همچون بوئینگ و شرکتهای خودروسازی همچون فورد و نیسان از نرمافزار کتیا استفاده می کنند.
به اشتراک گذاشتن دانش فنی در فرآیندها ارتباط مستقیم بین طرح سه بعدی مجازی و محصول واقعی و کاهش حلقه های طراحی و ساخت
طراحی پروسه ماشینکاری و تولید و استخراج G-code برای دستگاههای تراشکاری cnc جهت ساخت قطعه
طراحی و تحلیل مکانیزمها،سیستم ها و تجهیزات هیدرولیکی، پنوماتیکی، الکتریکی و…
طراحی قالب و مدلهای ورق کاری
طراحی قطعات به روش مهندسی معکوس
پرورش خلاقیت و نوآوری
شبیهسازی
مدیریت پروژهها
ویژگیهای نرم افزار کتیا
-رابط گرافیکی بسیار قدرتمند و کاربر پسند (user-Friendly) بودن آن
-ایجاد نمودار درختی در کتیا که باعث تسهیل کار کاربر میگردد.
-دارا بودن تاریخچه (History) جهت برگرداندن تغییرات اعمالی به مدل
-امکان تخصیص ابعاد به قطعه بصورت پارامتریک
-قابلیت اینتراکتیو بودن محیطهای نرم افزار
-بدون نیاز به پلاگین های خاص
شرکتهای بزرگی از نرم افزار کتیا استفاده می نمایند که از آن جمله می توان به شرکتهای زیر اشاره کرد:
Boeing – AIRBUS – BMW – Volvo Trucks – Audi – Ford – Bosch – Toyota Motorsport – SNUGTOP – Nissan – WIA – Koito Manufacturing – SERRA SOLDARURA -Intergral Poweratin – Ichikoh – Baldwin Filters – ETAS GMbH – IVM Automotive – Siemens – Stadler Rail Group – Evernham Motor – Comau – Asmo – DBM Reflex – SsangYong Motor – KIA Motor – Bertrandt AG & …
در ایران این نرم افزار ابتدا توسط شرکتهای خودروسازی ایران خودرو (IRAN Khodro) و سایپا (SAIPA) خریداری شد.پس از یادگیری این نرم افزار توسط مهندسین این شرکتها این نرم افزار به محبوب ترین نرم افزار مهندسی کشور در میان مهندسین و دانشجویان مبدل شد به طوری که هم اکنون از این نرم افزار در صنایع مختلف در ایران استفاده می شود.